Onderzoek naar bodemleven bij Zonneweide De Blauwe Poort

Wat is de invloed van een zonnepark op het bodemleven? Drie enthousiaste studenten van de Hogere Agrarische School in ’s Hertogenbosch gaan op onderzoek uit door de bodem bij Zonneweide De Blauwe Poort te bestuderen.

‘In een tijd waar groene energie en zonneweides steeds belangrijker worden is het essentieel om de kansen voor de natuur optimaal te benutten. Een zonneweide kan een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken hoe een zonneweide het ecosysteem beïnvloedt en welke maatregelen nodig zijn om het systeem gezond te houden’, leggen de studenten uit. 

Gezonde bodem

Het onderzoek van de HAS-studenten richt zich op de impact van een zonneweide op het bodemleven. ‘Een klein, maar belangrijk aspect, want een diverse bodemflora en -fauna zorgen voor een gezonde bodem, wat de basis is voor een goed functionerend ecosysteem.’

Omdat de zonneweide op landbouwgrond staat, wordt ook de naastgelegen bodem onderzocht. Zo willen de studenten vaststellen of er verbeteringen of verslechteringen in het bodemleven optreden. Ook wordt een vergelijking gemaakt met een ideale situatie bij waterhouderij De Blauwe Poort, waar de bodem zich acht jaar lang ongestoord heeft kunnen ontwikkelen zonder menselijk ingrijpen.

Laboratoriumonderzoek

De bodemmonsters worden zorgvuldig geanalyseerd in het laboratorium. ‘ We gebruiken een Berlesé-trecher met een warme lamp, zodat de beestjes uit de aarde kruipen. Zo kunnen we het bodemleven identificeren en conclusies trekken’, delen de studenten. Daarnaast hebben ze een speciale cameraval geplaatst die reageert op beweging en foto’s maakt van de dieren in de omgeving, waardoor we een beeld krijgen van het dierenleven die in het gebied.

Dit onderzoek sluit goed aan bij de inspanningen om de biodiversiteit bij De Blauwe Poort te bevorderen. De resultaten van het onderzoek worden verwacht in februari. Blijf op de hoogte via deze website en onze nieuwsbrief. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via het formulier onderaan de homepage van deze website.


Deel op: